open book, library, education-1428428.jpg

Deneme Sonrası Çözümleme ve Analiz Nasıl Olmalı?

Deneme Sonrası Çözümleme Nasıl Olmalı?

Denemeden sonra ne yapılmalı?

Deneme sınavını çözdükten sonra doğru ve yanlışlarınızı kontrol edin. Hangi soruları boş bıraktığınızı gözden geçirin. Daha önceki sınavlara göre gelişiminizi değerlendirin. Hangi konulardan çıkan sorularda zorlandığınızı düşünün.

Deneme Sonrası Yapılması Gerekenler

Her şeyden önce deneme sonrası doğru ve yanlışlarınızı kontrol edin. Böylece kendinizi geçmiş denemelerinize göre değerlendirebilirsiniz.

Eksik olduğunuz konuları bilmek ve onlar üzerinde vakit harcamak, sizi hedefe bir adım daha yaklaştırır.

Boş ve yanlış olan soruların çözümlerini deneme sınavı soğumadan öğrenin. Gelişiminizi sağlayacak olan budur.

Boş ve yanlış soruların yanında sınavda çözdüm ama emin değilim dediğiniz sorular da eksik olduğunuz konuları gösterir. Sınav sonrası bu tür soruların hepsini mutlaka listeleyin.

3-4 denemede bir bu listenize bakın. Eğer her denemede aynı konuları yanlış yapıyor veya boş bırakıyorsanız eksikleriniz tam olarak onlardır. O konular daha önce çalıştığınız konular ise bir tekrara ihtiyaç var demektir. Bu hem konu tekrarı hem soru çözerek tekrar şeklinde olabilir. Daha önce çalışmadığınız konulardan yanlış yapıyorsanız bu gayet normal bir durum, telaş etmenize hiç gerek yok.

Son olarak üzerinize düşen her şeyi eksiksiz yerine getirdiyseniz kendinize güvenin. Çünkü,

Öz güven, büyük girişimlerin ön şartıdır.

Samuel Johnson

Deneme Analizi Nasıl Yapılır?

Sınava hazırlık sürecinde büyük önemi olan deneme sınavları, öğrencinin hem zihinsel hem de psikolojik bir gelişimini desteklemektedir. Akademik gelişim durumunu ve diğer bireylerle arasındaki sıralamayı anlaması için ve önemli araçlardan biridir. Sınava hazırlanan bir öğrencinin yapabileceği en büyük hatalardan birisi de deneme çözdükten sonra deneme kitapçığıyla ilgilenmemesi, onu bir kenara atmasıdır. Bunu yapan öğrenciler “Onlarca deneme çözüyorum, ama netlerim değil dertlerim artıyor” diyenlerdir.

Her deneme sınavı gerçeğin bir provasıdır. Hangi yayın olursa olsun önemsenmeyi hak eder. Sınava hazırlanan net yükseltmek isteyen öğrencilerin deneme analizlerinin nasıl yapılacağını mutlaka bilmeleri gerekmektedir.

Deneme analizinin öğrencilerimizin bazıları için keyif bazıları içinse acı verici olsa da Sınavdan Çıkar Çıkmaz ya da cevap anahtarı açıklanır, açıklanmaz denemenin dumanı üzerinde tüterken, bazen sinirden, üzüntüden gözünüzden yaşlarken gelirken bile yapılması gerekir.

Şimdi sırayla analizi nasıl yapmamız gerektiğine başlayalım. Örneğin 3. denemeden çıktık. Elimizdeki kağıda “Deneme Analizi 3 ” yazdık ve sağ üst kısma sınav tarihini attık. İlk sırada derslerin gruplandırılması var.

Unutmayın denemeler birer provadır ve sizi sadece gerçek sınava hazırlarlar. Sınavın kendisi değildir. Sınava hazırlanıyoruz ve başarımızı ölçmek için analiz yapıyoruz. Bir analizin olmazsa olmazı her şeyi doğru bir şekilde yazdıktan sonra aşağıdaki gibi bir tablo oluşturmaktır.

Çok yanlışınız da çıksa, işler yolunda gitmese de moralinizi bozmadan, bütün verileri tamamiyle objektif ve doğru bir şekilde sayarak analizinize kaydetmeniz.

Tabloyu bu örneğe benzer şekilde çizip doldurduktan hemen sonra netlerimizi fosforlu kalemle belirginleştirelim. Tabloyu incelediğinizde kafanızda önünüzdeki haftalar için doğru çalışma programı canlanacaktır.

Yanlışlarımızın ve Boşlarımız Hangi Ders/Konulardan?

Şimdi kitapçıktan boş ve yanlış soruları hangi ders, hangi konu ile ilişkili olduğunu incelemeye gidiyoruz.

Örneğin Türkçe alanında “Dil Bilgisi” kısmından iki boşumuz olsun. “Paragraf” konusundan ise bir yanlışımız olsun. Boş bırakılan soruların neden boş bırakıldığını yanına yazmalısın.

Soru ya da konu bilinmediği için mi?

Yoksa bazı sorulara gönlünü ve aklını kaptırıp zamanı yetişmediğinden mi? Belki de dikkatsizliğinden kaynaklanıp hiç okumadığın sorularda mı var? Bunu tespit etmenin diğer bir yolu da eğer varsa adınıza gelen sonuç belgesinde ‘Derslere Göre Başarı Analizi’ kısmına bakmaktır.

Bir sonraki aşamada yanlış ve boş bırakılan sorular mutlaka çözülmeli veya çözdürülmelidir. Altına çözümünü ekleyip en az iki kez çözdükten sonra dosyalayın.

Böylece yapamadığınız soru tiplerini daha sonrasında tekrar etme şansınız olur. Bu konuları bizim tekrardan çalışacağımız ve haftalık programımıza ekleyeceğimizi unutmayınız. Birinci amacımız bir sonraki denemeye kadar bilgi eksikliğini en aza indirmek olmalıdır. Ayrıca yanlış yaptığın soru; bilmediğin, henüz çalışmadığın bir konudansa kendini yıpratmamalısın. Başarı bir süreç işidir. Deneme analizi yapmanın en etkili yöntemlerinden biri budur. Yapacağınız her deneme öncesi bu dosyaya göz atmayı alışkanlık haline getirin.

Deneme sonucunuza göre bir yol haritası çizmeniz gerektiğini ve haftalık çalışma planınızın bir bölümüne bu eksiklilerin yazılarak çalışılması gerektiğini unutmayınız.

Bunun için sizlerle paylaşacağım deneme takip çizelgesini ve 2 adet A4 kağıdını çalışma öncesi yanınıza alınız. Tüm çalışmalar bittikten sonra kağıtları denemenin arka sayfasına zımbalayınız. Bu sonraki denemeler için çalışma notlarınız olacaktır. Bir sonraki denemeye kadar her gün kitapçığı yanında taşımasın. Uğraştığın halde çözemediğin her soruyu ilgili öğretmenine götürmeyi alışkanlık haline getirmelisin. Öğrenme yolunda utanma olmaz.

Unutma ki bu sorular seni zirveye taşıyacaktır. Deneme sınavı esnasında sorulardan daha çok öğrenciyi zorlayan etmen öğrencinin kendisidir. Kendine güvenmelisin. Moraliniz bozacak bireylerden ve düşüncelerden uzak durmalısın. Başarı zaman yayılması gereken bir süreçtir.

Sorulara ön yargılı yaklaşmamalısın, Kitapçığın sayfalarını kontrol ederken soruları gözünle çözmemelisin. UNUTMAYIN! Her soru basit sorudur. Çünkü, her soru müfredattan sorulur. Sana zorsa, herkese zordur. Sınav öğrenciyi ezmek için değil sadece hak edeni seçmek için yapılıyor. Binlerce soru, Onlarca deneme ve kitabı bitirmek için harcadığın zaman verdiğin emek boşa gitmez, gitmeyecektir.

Sorularla didişmemelisin! Her dersin soru grubunun puanı birbirine eşittir. Standart sapmadan gelen puanlar sıralamanı değiştirmez. Takıldığınız soruya 5 dk harcayıp sadece senin çözmen seni zeki değil, hırsına yenik düşüp elenen bir aday yapar.

Onun yerine 4 soruya daha bakabilirsin. Soru başına ayırdığın süreyi aşmamaya çalışmayı denemelerde öğrenmeye çalış. Anlayacağınız bir işaret koyup sonra tekrar bakarım diyerek turlama tekniğini kullan. İşlemleri yaptığınızda cevap çıkmıyorsa işlemleri mutlaka tamamen silin. Boş bıraktığın soru için mutlaka bir işaret belirlemelisin. Bazı soruları yapamayabilirsin, uğraşma yazıp diğer soruya geçin. Bir soruya hak ettiği zamandan fazlasını vermeyin. Eğer zamanınız kalmadığından deneme esnasında çözemediyseniz evde soruları analiz ederken onu sakin bir kafayla iki kez çözün ve A4 kağıdına yapıştırın. Artık o sizden korksun. Dikkatini sınava vermelisin. Sınavın bilgiyle beraber dikkati ölçtüğünü unutma!

Optik okuyucu senin emeklerinin servis edildiği yerdir. Her bir soruyu optiğe işaretlerken kaydırmamak için içinizden soru numarası tekrar edip optikte yerini bulmalısın. Dikkat sürenin ne zaman azaldığını veya yorulduğunu iyi yaptığını düşündüğün ve sıkı çalıştığın konudan peş peşe gelen yanlış cevaplardan anlayabilirsin. Bu senin dinlenme zamanındır.

Mini molalar vererek dikkatini tekrar toplayabilirsin. Sınav içerisindeki bu süreler en fazla 40 sn olmalıdır. Su içmen, derin nefes alman veya kol ve bacak kaslarını kasıp bırakmaların seni rahatlatacaktır. Aç ve uykusuz moral bozukluğu ile girilen deneme sınavlarında istediğimiz performansı gösteremeyebiliriz. Bu onun zihnini dinlendirmesi gereken süredir. Bunu bilen öğrenci sınavın hangi bölümünde dikkatinin azaldığını bulman performansını arttırmanda önemlidir.

Deneme sınavlarına girmeden önce soru çözüm sıralamanızı belirleyin. Her bölüm için kaç dakika ayıracağınızı netleştirin. Sınav başlamadan her bölümün sonuna bitirmeniz gereken zamanı yazın. Sınav anında bittiğindeki süreyi de yazmayı unutmayın. Örneğin TYT sınavı için Türkçe ’den başlayacak olan öğrenci 40. Sorunun sonuna geldiğinde kaç dakikada bitirmeyi hedeflediğini ve kaç dakikada çözdüğünü deneme kitapçığına yazmalısın. Hedef olarak bölüm arası ayırdığınız süreleri kısaltmak olmalıdır.

Zamanı planlamak size çok şey katacaktır. Sınav esnasında bölüm aralarında dinlenmek için durduğunuzda hızınızı ve saati kontrol edin. Bunun için lütfen deneme çözüm sıranızı ilk 5 denemeye kadar belirlemeye çalışın. Birkaç denemeden sonra size uygun sıralamayı bulacaksınız. Bunu zaman kaybı olarak görmeyin. Bu öğrencinin deneme sınavında zaman yönetimi için öğrenmesi gereken bir davranıştır.

Süreklilik, deneme analizini yaptık, evet sonra? Denemenin etkisinde olumlu veya olumsuz çok kalmadan analizde gördüğünüz eksiklere dayalı bir plan oluşturarak devam etmelisiniz. Bazı öğrenciler eksikliklerle yüzleşmek istemezler. Bazıları ise çok fazla zaman aldığını düşünüp sürekli erteleyebilirler. Vazgeçip pes edenler de olacaktır. Bu tutumlar sizi istediğiniz, hayalini kurduğunuz başarıya yaklaştırmayacaktır. Bazı kapılar vurmakla açılmayacaktır. Onları yıkıp geçmeniz gerekecektir. Başarı bedel ödemeden gelmeyecektir. Bu kimi zaman bir hafta boyunca gece geç yatıp sıkı bir fen (biyoloji, fizik kimya…) çalışması olabilir, kimi zaman sabaha karşı kalkıp trigonometride değişik sorular görerek bakış açını genişletmek olacaktır.

Hayallerinize sahip çıkmanız dileğiyle. Herkese iyi çalışmalar dilerim.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir