Deneme Sınavı Anında Öneriler ve Deneme Sınavı Çözerek Pratik Yapma Önerileri
Deneme Sınavı Anında Öneriler ve Deneme Sınavı Çözerek Pratik Yapma Önerileri
Deneme sınavı çözme, gerçek sınav gününe hazırlanmanın en fayda sağlayan yöntemlerinden biridir. Aşamalı olarak sayısı artan deneme sınavlarının ise daha fazla katkı sağlaması için bazı önerilerde bulunulabilir. Bunları şu şekilde aktarabiliriz;
Deneme sınavını çözdükten sonra eksik olunan konuları tekrar etmek.
Boş soruları geçerek sonrasında tekrar bakmak, kısacası turlama tekniği yapmak sizi oldukça pratik hale getirir.
Sorularda emin olmadığınız varsa işaretleme yapmamanız ve sonrasında dönüş yaparak tekrar bakmanız sizi yanlış şıkkı seçmekten uzaklaştırabilir.
Deneme sınavlarında pratik yaparak ve konu tekrarı ederek sınavlarda başarılı olmanız ve bunun yanında pratik yapma önerilerimize dikkate almanız başarının en büyük adımı olacaktır.
Deneme Sınavı Çözme Teknikleri ve İpuçları
İyi bir deneme sınavı için en iyi teknikleri hayatınıza dahil etmeniz önem arz eder. Motivasyonunuzu üst seviyede tutup sahip olduğunuz ipuçlarını en iyi şekilde değerlendirebilir, hayallerinizi şekillendirebilirsiniz. Ayt deneme sınavı çözme teknikleri ve birbirinden farklı ipuçlarını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz gezdirebilirsiniz.
Deneme sınavı soruları içerisinden en sevdiğiniz konunun sorularına çözüm önceliği verebilirsiniz. Bu sizi oldukça motive edecektir.
Bir soru üzerinde çok uzun süre durmanız zaman kaybı ve kaygıya sebep olabilir. O soruyu anlık geçip sonrasında geri dönebilirsiniz.
Bunaldığınızı düşündüğünüzde 10 saniyeye yakın molalar vererek kendinize rahatlama payı verebilir, daha odaklı bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
Sürekli ne kadar süre kaldığına bakmak sizi strese sokabilir. Bu sebeple zamanın dikkatinizi dağıtmasına izin vermemeniz daha hızlı çözmenize yardımcı olur.
Olanak vermediğiniz şıkları elemek doğru cevaba daha çabuk ulaşmanıza yardımcı olur.
Deneme sınavı çözme taktikleri ve ipuçlarını kendinize uyarlamanız da oldukça önemlidir. Her öğrencinin öğrenme ve algılama düzeyi farklı olduğu için bir başkasında işe yarayan taktik sizde yaramayabilir. Dolayısıyla kendi öğrenme yönteminizi keşfetmeniz gerekir. Bunu yaptıktan sonra öğrendiğiniz taktikleri ve ipuçlarını kişiselleştirerek hedefinize kolayca ulaşabilirsiniz.
Deneme Sınavı Nasıl Çözülür?
Deneme sınavı çözerken zamana takılmamak ve eleyerek gitmek size doğru bir rota oluşturur. LGS deneme sınavı çözme taktikleri içerisinde yer alan hızlı bir bölüm incelemesi de soru yapılarına hakimiyet kurmanıza yardımcı olur.
Denemelerde Nasıl 1. Olurum?
Denemelerde nasıl 1. olunur diye düşünüyorsanız, buna birkaç şekilde cevap alabilirsiniz. Bol bol konu tekrarı ve soru çözümü bunların başında gelir. Aynı zamanda denemede nasıl başarılı olunur sorusunun en önemli cevaplarından biri sınavın süre tutularak çözülmesidir.
Deneme Sınavı Anında Ne Yapılmalı?
Deneme sınavı çözme esnasında heyecanlanmadan soruları sakinlikle çözüp, tek bir soruya uzun süre harcamayıp, süre yönetimini iyi yapabilmek gerekir. Deneme sınavında yanlışları azaltmanın yolları arasında yer alan noktalardan biri olan en başarılı olunan derse yönelmeye de dikkat etmek gerekir.
*Sınav anında bildiğiniz sorulardan başlayarak bilmediğiniz sorulara doğru giderek cevaplamaya çalışın.
*Sınava önce en başarılı olduğunuz alandaki soruları çözerek başlamak süre kullanımı ve duygu durumunuzu olumlu etkileyecektir.
*Testin tüm bölümlerini çözdükten sonra tekrar başa dönerek çözemediğiniz soruları çözmeye başlayınız. Böylelikle hem zamanınızı en iyi şekilde kullanmış olursunuz, hem de öncelikle zor sorular üzerinde uğraşmadığınız için daha az yorulmuş olursunuz. Böylece yetiştiremeyeceğim diye paniğe kapılmazsınız.
TURLAMA TEKNİĞİ
*Turlama tekniğini kullanarak, soruların çoğunu bitirdiğinizde kalan sürede kendinize olan güveniniz artacak, heyecanınız azalacaktır. Bu durumda sorulara ayıracağınız zaman ve çözme şansınız artacaktır.
*Hangi testten başlamalı? Her adayın tercih listesi ayrı olacağı için zamanlamayı kendi tercih sıralamalarının gerektirdiği gibi planlamalıdır. Adaylar yaptıkları deneme sınavlarında gerçek sınav anında nasıl bir yol izleyeceklerine karar vermeli ve gerçek sınavda bu stratejiyi uygulamalılar.
*Sınav sorularında ne fazla ne de eksik bilgi vardır. Sorulardaki tüm verilenleri kullanarak (öncüller, tablo, grafik vb..) soruları çözmeye çalışın.
*Aynı bölüm içerisindeki soruların birbirine puan üstünlüğü yoktur. (Örneğin TYT matematik testindeki çok zor ve çok kolay sorular aynı puandır.)
*Sınavda dört yanlış cevabın bir doğru cevabı götüreceğini unutmayın. Hiçbir fikrinizin olmadığı soruları boş bırakın. Eğer iki seçenek arasında kaldıysanız kendinize en yakın gelen seçeneği işaretleyebilirsiniz.
*Çözemediğiniz sorularda çözemediğiniz sorunun madde numarasının yanına uyarıcı bir işaret (?)koyunuz ki o soruya/sorulara geri döndüğünüzde o soruyu kolayca ayırt edebilin.
*Bir soruda doğru cevabı bulamadığınız zaman önce doğru cevap olamayacak seçenekleri eleyip bir tahminde bulunabilirsiniz.
*Sınavlarla ilgili yapılan araştırmalar göstermiş ki ilk tahminler ikinci tahminlerden daha isabetlidir.
*Çözdüğünüz soruları soru soru cevap kâğıdına kodlamanız önerilir.(Böyle bir durumda kaydırma yapsanız bile çok kolay farkedersiniz.24.soru (a) 25. Soru(d)şeklinde kontrol ederek gitmek olası sınav kazalarının önüne geçmenize yardımcı olur.
Cevap kâğıtlarında boş bırakılan sorulardan sonra dikkatli bir işaretleme yapmak olası kodlama kaydırmalarının önüne geçer.
*Cevap anahtarı ve kitapçık işaretlemelerinizi ve silme işlemlerinizi kurallara uygun yapınız.
*”Olamaz, olabilir, en önemli sonucu, değildir gibi soru köklerini iyi okumalı gerekirse altını çizmeliyiz.
*Sınavlarda sorular, çok kolay, kolay, normal, zor, çok zor olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle soruları tarayarak kendinize göre kategorize edebilir ve çok zaman alacağını düşündüğünüz soruları sınavın sonuna doğru çözebilirsiniz.
*Sınav kitapçıkları kişiye özel olduğu için ilk soru karşınıza çok kolay bir soru olarak da çıkabilir çok zor olarak nitelendirilen bir soru olarak da. Zor olduğunu düşündüğünüz bir soru karşınıza çıkarsa paniklemeden size göre kolay olarak nitelendirdiğiniz soru ya da sorulara geçmeniz sizleri panik havasından kurtarır.
*Soruları sakince anlayarak okumak birkaç kez okumaktan daha etkili ve verimli zaman yönetimi sağlar.
*Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğinizde zihinsel bir yorgunluk hissediyorsanız birkaç dakika dinlenebilirsiniz.
*Sınavda bir konuyu bilmek kadar önemli bir nokta da bildiklerimizi hızlı bir şekilde kullanabilmektir. Bunu yapabilmenin en önemli yollarından biri de yeterince soru çözmektir. Çok bilmek önemlidir, bildiklerini doğru kullanabilmek çok daha önemlidir.
*Deneme sınavlarını gerçek sınavın bir provası gibi düşünerek gerçek sınav saatlerinde uygulamaya gayret edin. Zihnimizi bu saatlerde düşünmeye alıştırmak, yeme, içme, tuvalet ihtiyaçlarını kontrol etmek bunların hepsi prova edilerek gerçek sınav anına kadar düzenlenmelidir.
* Deneme sınavları gerçek sınav gibi ele alınarak çözülmeli. Zaman yönetimi, hangi test ya da bölümden başlanacağı vb. konular, gerçek sınavdaki yol ve yönteminizi belirlemeye yarar.
*Sınavlarda farklı fiziksel koşullarla karşılaşabileceğiniz için ısı, ışık, ses vb. değişkenlerin olduğu ortamlarda da dikkatimizi toplamaya çalışarak arada birde olsa deneme sınavları çözmeye çalışalım.
*Sınav sonunda üç, beş dakikamızı mutlaka kodlamalarımızın kontrolüne ayırabiliriz.
*Sınava gireceğimiz kıyafetlerimiz rahat ve hava koşullarına uygun olarak tercih edilmeli.
Deneme Sınavlarında Soru Çözerken Uygulanması Gereken Taktikler
Deneme sınavlarında soru çözdüğünüz zaman mutlaka bazı taktikler uygulanmalıdır. Bunlar aşağıda verilmiştir.
Soru Kitapçığı Üzerinde Kodlamalar Yapmak
Öğrencinin kendine bir sistem belirlemesi gerekir. Bu sistemde sorulardan doğru cevap olduğuna emin olduklarına yıldız işareti, boş bırakılan sorulara yuvarlak ve emin olunmayan ya da ikilemde kalınan sorular için de kare sembolü kullanılır. Sınav bittikten sonra kontrol yapıldığında bu taktik öğrencinin çok fazla işine yarayacaktır.
Öğrenci Zamanla İlgilenmemelidir
Deneme sınavı çözmek için öğrencinin sürekli olarak saate bakmaması ve zamanla ilgilenmemesi gerekir. Elbette hızlı olmaya ve süresini verimli kullanmaya dikkat etmelidir. Ancak öğrencinin sürekli olarak saate bakması ona hem zaman kaybettirir hem de dikkatinin dağılmasına neden olur. Bu yüzden ilk başlarda sadece soru çözümüne odaklanılması gerekmektedir. Zaman zaman dakikaları yönetme konusunda daha bilinçli davranılmalıdır. Deneme sınavında zaman kontrolü oldukça önemlidir. Ama bunu sürekli olarak yapmak değil, zaman zaman bakmak daha yararlı olacaktır.
Soruları Cevaplarken Eleyerek Gidilmelidir
Öğrenci soru çözümünde sorularda cevap olmayanlara emin olduklarını elemelidir. Dolayısıyla doğru cevaba daha çabuk ulaşır.
Öğrenci Yorulduğunda Mola Verebilir
Öğrencilerin deneme sınavı çözmesi esnasında dikkati dağılabilir. Sürekli olarak bir şeye odaklanmak zihin dağınıklığına neden olabilir. Bu yüzden de 10-15 saniye gibi küçük molalar, öğrencinin zihnini toparlamasını sağlar. Ancak öğrenci bu süreyi uzatmamaya dikkat etmelidir.
Bir Soru İçin Daha Fazla Zaman Ayrıldığında Bir Sonraki Soruya Geçilmelidir
Öğrencinin bir soru için daha fazla zaman ayırması ve cevaba ulaşamaması sonucunda başka bir soruya geçmesi daha doğru olur. O soru işaretlenerek daha sonra çözüm için geri dönülmelidir. Özellikle vakit kaldığı zaman dönüş yapılması daha verimli olacaktır.
Bölüme Başlamadan Önce O Bölümün Hızlı Bir Şekilde İncelenmesi Faydalıdır
Deneme sınavına başlamadan önce testin yapısına hakimiyet kurulmalıdır. Soruların nasıl göründüğü, uzunluk durumları soru içerisinde olan şekiller veya soruların sayısı gibi faktörlere alışmak ve bunlara hazırlıklı olmak gerekir.
Deneme Sınavı Hangi Saatlerde Çözülmeli?
TYT deneme sınavı çözme taktikleri arasında yer alanlardan biri de deneme sınavının çözüleceği saatin gerçek sınav saati olmasıdır. Örneğin gerçek sınav saati 10.00 ise deneme sınavı saati de 10.00 olmalıdır.
Sadece Deneme Çözerek Net Artar Mı?
Net arttırmak için sadece deneme çözmek yeterli değildir. Deneme sonrasında eksik konuları öğrenerek çalışma programına dahil etmek net arttırmanıza yardımcı olur.
Deneme Neti Nasıl Arttırılır?
Deneme sınavında net arttırmak için öncelikle dikkatinizi tamamen vermelisiniz. Anlamadığınız sorularla vakit kaybetmeden diğerlerini çözebilirsiniz. İşlem hatalarının olmaması için problem kısımlarını yazarak çözmeye dikkat edebilirsiniz.